Aleksa Brđović (©MN Press)
Aleksa Brđović (©MN Press)

Brđović ide tatinim stopama: Nekada ne bih verovao da ću biti trener, ali sudbina je tako namestila

Vreme čitanja: 4min | pon. 20.06.22. | 08:30

"Pišem svaki trening, sveska je već puna", rekao je u razgovoru za Mozzart Sport bivši reprezentativac

Surovo se sudbina poigrala sa Aleksom Brđovićem (28). Nije još ni došao u najbolje igračke godine, a već je morao da završi sa odbojkom. Zbog aritmije koja se javlja pri maksimalnom opterećenju 2017. godine lekari su mu saopštili da više profesionalno ne sme da se bavi sportom. Pokušavao je sin legendarnog Dejana Brđovića naredne dve godine da pronađe neko rešenje, da čuje druga mišljenja od stručnjaka za tu oblast... Međutim, shvatio je 2019. da je zaista došao kraj.

Usledio je težak period za njega, tokom kog je morao nekako da se pomiri sa činjenicom da je karijeru završio sa samo 24 godine, bez ikakvog plana šta dalje. Radio je jedno vreme u Savezu za školski sport, a prošle godine je dobio priliku da bude asistent u stručnom štabu Radničkog. Nije prošlo mnogo vremena, imenovan je za prvog trenera. Od oktobra će voditi kragujevački tim sa klupe, a trenutno skuplja dodatno iskustvo radeći kao tim menadžer u seniorskoj reprezentaciji Srbije.

Izabrane vesti

"Svestan ću biti kada krenu pripreme u avgustu, ali u glavi sam spreman za trenerski posao. Ovde sam uz Igora i njegove pomoćnike, mogu mnogo da učim i da upijam znanje na svakom treningu i utakmici. To će mi mnogo značiti za narednu sezonu. Ima još mesec i po dana do okupljanja, spremiću se dobro i verujem da će biti sve u redu", priča Aleksa Brđović u razgovoru za Mozzart Sport.

Uz iskusnog stručnjaka Igora Kolakovića, koji se u januaru vratio na kormilo Srbije, pripreme za naredni životni izazov mogu da budu samo lakše.

"Pišem svaki trening, sveska je već puna. Imaćemo i pripreme na Kopaoniku posle Lige nacija, tako da mi je mnogo drago zbog ove prilike. Zahvalan sam Igoru na ukazanoj šansi da budem uz njega".

Radnički je u maju objavio da je Brđović novi trener, malo posle odlaska iz kluba Željka Bulatovića u turski Fenerbahče.

"Nisam imao dilemu kad su mi ponudili. Zahvalan sam klubu, zbog te prilike jer sam veoma mlad za trenera. Tek sam počeo... Iza sebe imam igračkog iskustva, a značilo mi je vreme uz Bulatovića koje sam proveo kao asistent u Radničkom nekoliko meseci".

Da mu je neko pričao da će biti prvi trener sa 28 godina...

"Ne bih verovao... Ustvari ne bih verovao da ću biti trener uopšte, a ne ovako mlad. Ali dobro, sudbina je tako namestila".

Krajem novembra prošle godine je i zvanično uplovio u te nove vode.

"Direktor kluba Vulović me je zvao još ranije. Mi smo dobri prijatelji još od perioda kada smo igrali zajedno u Požarevcu. Kada me je pitao prvi put da dođem, ja sam čekao i dalje neke pregleda da bih video da li ću moći da igram. Razmišljao sam i dalje o igračkoj karijeri... Sad u novembru me ponovo pozvao i tada sam prihvatio. Mislim da je za mene prava odluka da budem pored terena. Celog života sam u odbojci, kad već ne mogu da budem igrač, onda je najbolje da pomognem kao trener".

Mami i sestri posle svega što su preživele zbog preranog odlaska glave prorodice, nije baš bilo svejedno kad su čule Aleksinu odluku.

"One znaju da je to baš težak posao, jer su bile uz oca. Nije lako za porodicu, stresno je, ali prihvatile su".

Brđović je uz reprezentaciju od početka priprema, ali nije putovao sa timom u Kanadu. Na turniru u Bugarskoj prvi put će biti tu i zvanično u ulozi tim menadžera.

"Videću sad u Sofiji kako je iz tog drugog ugla. Svakako je neobično gledati, blizu si terena, povuče lopta ponekad. Puštam njih naravno da treniraju normalno, ne smetam im. Ali, nije lako...".

Sa nekim reprezentativcima Aleksa je u prošlosti delio teren.

"Navikli su se da sam sad u drugoj ulozi. Super je atmosfera, znam sve te momke. Lepo je, kao i uvek u reprezentaciji".

Više bivših igrača se sada susreće sa novim izazovom. Neven Majstorović je završio karijeru i naredne sezone će biti trener Karađorđa iz Topole, novog superligaša. On je takođe u stručnom štabu nacionalnog tima, kao i treneri Partizana i Spartaka iz Subotice.

"Biće dobri okršaji u Superligi. I Bojan Janić i Ivica Jevtić i Neven Majstorović. Čeka nas zanimljiva sezona".

Tokom prvog vikenda Lige nacija Srbija je ostvarila dve pobede (Bugarska, Argentina) i dva poraza (Francuska, Nemačka).

"Ja sam prezadovoljan, posebno igrom protiv Francuske. Odigrali smo najbolju utakmicu. Ipak su oni došli sa prvom postavom, možda im je nedostajao jedan igrač. Za sve je bilo iznenađenje. Mnogo se priča da je muška odbojka u problemu, ali momci su pokazali da nije baš tako... Jovović, Peković, Todorović i Perić mislim da su jedini sa prethodnog EP, a ostali su dobili prvi put šansu. Pokazali su da mogu da igraju na visokom nivou. Ne treba baš toliko da brinemo... Na primer, ima tu dobrih igrača i iz naše lige kao što su Meljanac i Marinović".

Poseban utisak na Brđovića ostavio je ubojiti korektor koji je igrao za Crvenu zvezdu.

"Neverovatna energija Meljanca, stvarno je atrakcija. Svi iz sveta odbojke koji nisu pratili našu ligu su komentarisali pozitivno o njemu", rekao je Brđović na kraju razgovora za Mozzart Sport.



tagovi

Aleksa BrđovićMuška odbojkaška reprezentacija SrbijeLiga nacija za odbojkašeIgor Kolaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara